Let's get social
Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro!
Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!
Je ziet ze vaak bij elkaar liggen bij de visboer, de sliptong en zeetong. En zo op het eerste oog zie je eigenlijk geen verschil tussen de 2. Alleen zijn er weldegelijk een paar verschillen. In ieder geval zijn beide vissen heerlijk om te eten en daardoor zie je ze vaak op de kaart staan bij veel restaurants in Nederland. En met goede reden! Zowel de sliptong als de zeetong hebben een lekkere subtiele smaak. Daarnaast is het visvlees ook nog eens heerlijk zacht, maar heeft alsnog wel een stevige textuur. Alleen wat zijn nou de verschillen tussen de sliptong en de zeetong? Het is toch allebei tong?
De tong, die wetenschappelijk bekend staat als Solea Solea, is een platvis die onwijs populair is in onder andere de Nederlandse keuken. De vissoort is te herkennen aan het langgerekte en platte lichaam. Daarnaast zitten, zoals bij iedere platvis, beide ogen bovenop de vis. Aan de bovenkant heeft de tong een bruine tot grijsachtige vel met daarop wat vage stippen. Dit helpt bij het camoufleren op de zeebodem. De onderkant van de tong is wit.
De tong leeft voornamelijk in de ondiepe zanderige of modderige zeebodems van de Noordzee, Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Deze vis wordt daar vaak aangetroffen in de kustwateren op een diepte van 10 tot 50 meter. Hier ligt de tong overdag vooral passief op de zeebodem. ’s Nachts wordt de tong pas actief om te jagen op kleine ongewervelde dieren zoals wormen en schaaldieren.
Tot zover zijn er dus nog geen verschillen tussen de 2. Ze dragen zelfs dezelfde wetenschappelijke naam! Dus wat zijn nou de verschillen tussen de sliptong en de zeetong?
Er zijn eigenlijk 3 belangrijke verschillen tussen de sliptong en de zeetong. Maar de belangrijkste is toch wel de grootte tussen de 2. De sliptong en de zeetong behoren namelijk tot dezelfde vissoort en de benaming van de 2 geeft eigenlijk de grootte aan van de vis. Sliptong is namelijk de benaming die wordt gebruikt bij tongen die korter zijn dan 25 centimeter. Zeetong is dan weer de benaming voor exemplaren die langer zijn dan 25 centimeter.
Naarmate de tong groter wordt, wordt het visvlees ook steviger. Dat is dan ook een duidelijk verschil tussen de sliptong en de zeetong. De sliptong heeft namelijk heel fijn en zacht vlees. Deze kleine exemplaren worden dan ook vaak beschouwd als een delicatesse. Het vlees van de zeetong is veel steviger. Hierdoor is de zeetong beter geschikt voor complexere bereidingen en een favoriet in het hogere segment van restaurants.
Het voorgaande verschil heeft ook weer invloed op de prijs van de sliptong en de zeetong. Er zit namelijk wel wat verschil daarin tussen de 2. De zeetong ziet men meer als de hoogwaardige vis ten opzichte van de sliptong. Hierdoor ligt de prijs voor zeetong ook hoger dan voor sliptong. Dan gelden er ook weer verschillen in prijs tussen de verschillende afmetingen zeetong. Maar hierbij geldt vaak de regel, hoe groter de tong, hoe hoger de prijs.
Dus even kort samengevat: de sliptong en zeetong zijn dus eigenlijk dezelfde vissoort. De benaming geeft alleen de grootte aan van de tong. Zo is de sliptong de kleine variant en de zeetong de grote. Beiden zijn een populaire keuze in de Nederlandse keuken vanwege hun heerlijke smaak. Daarnaast is de bereiding van bijvoorbeeld sliptong ook helemaal niet moeilijk! Klik bijvoorbeeld hier eens voor de beste manier voor het bakken van sliptong! Dus wil jij zelf genieten van de smaak van deze culinaire topper? Klik dan snel hieronder voor onze heerlijke verse sliptong of zeetong!
Koop hier onze verse sliptong! Koop hier onze verse zeetong!
Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?