Heerlijke paella met Gamba's om zelf te maken
Wanneer je in Spanje bent, moet je gewoon eens een keer paella eten. Er gaat namelijk niets boven dit klassieke Spaanse gerecht wat zijn oorsprong vindt in de regio Valencia. Tegenwoordig is dit kenmerkende éénpansgerecht wereldwijd ontzettend geliefd. Hoewel het maken van paella op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is het eigenlijk een heel toegankelijk gerecht dat met wat geduld en de juiste ingrediënten eenvoudig zelf te bereiden is. Traditioneel beginnen ze in Spanje altijd vroeg met het bereiden zodat ze ’s avonds met de hele familie kunnen genieten van de paella.
Wij snappen dat je natuurlijk niet de hele dag de tijd hebt om in de keuken te staan. Daarom hebben wij onze versie van paella iets ingekort. Maar het is alsnog wel belangrijk om de tijd ervoor te nemen. Je moet namelijk wel een aantal producten van tevoren uit de vriezer halen om te ontdooien. Verder is het heel eenvoudig om onze paella met lekker veel schaaldieren zelf te maken. Dus volg dit recept stap voor stap en zet de zonnige smaken van Spanje zo bij jou zelf op tafel!
Ingrediënten voor paella recept voor 5 á 6 personen
Dan volgen hieronder de ingrediënten die je nodig hebt voor onze paella met schaaldieren voor ongeveer 5 á 6 personen. Komen er wat meer mensen eten? Voeg dan wat meer gamba's, mosselvlees, paella rijst en tuinerwten toe om zo het volume van de paella te verhogen.
- 600 gram Argentijnse gamba’s gepeld (bevroren)
- 300 gram mosselvlees (bevroren)
- 250 gram chorizo
- 350 gram paella rijst
- 1 courgette
- 2 rode paprika’s
- 1 gele paprika
- 250 gram tuinerwten (bevroren)
- 6 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 pakje Heinz tomatenblokjes (390 gram)
- 1,5 eetlepel paprikapoeder
- 1 zakje saffraan
- Peper en zout naar smaak
- 3 blokjes kippenbouillon
- 2 citroenen
- 1 theelepel dragon
Stap voor stap zelf paella maken
Het zelf maken van paella klinkt als onwijs veel werk, maar is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Het vergt natuurlijk wel wat voorbereiding met onder andere snijwerk. Maar zodra dat gedaan is, hoef je alles eigenlijk alleen nog maar te bakken. Als eerste moet je wel alvast de gamba’s en het mosselvlees van tevoren uit de vriezer halen zodat deze ontdooid zijn wanneer je begint. Terwijl deze ontdooien, kun je mooi de groenten snijden en de volgende stappen volgen om zelf deze heerlijke paella te maken.
- Terwijl de schaal- en schelpdieren ontdooien, is het tijd om de groenten te snijden. Maak de groenten schoon en pel de uien en teentjes knoflook. Snipper vervolgens de uien en snijd de knoflook fijn en leg ze apart. Pak er daarna de courgette en paprika’s bij. Snijd de courgette in blokjes en de paprika’s in ongeveer dezelfde grootte in stukjes. Deze mogen dan bij elkaar aan de kant gelegd worden. Daarna is het tijd om de chorizo te snijden. Verwijder daarvan het velletje en snijd vervolgens ook de chorizo in blokjes.
- Zet in de tussentijd een grote pan met water op vuur. Voeg hier de blokjes kippenbouillon aan toe en breng dit aan de kook. Roer het water goed door zodat de blokjes goed opgelost worden. Zet vervolgens het vuur laag wanneer de blokjes kippenbouillon opgenomen zijn.
- Dan begint nu het echte werk. De gamba’s en mosselvlees zijn ontdooid dus het is tijd om er een pan bij te pakken. Verwarm een scheut olie in de pan en zodra dit heet is voeg je de gamba’s, een halve eetlepel paprikapoeder en naar smaak peper en zout toe. Bak de gamba’s voor ongeveer 4 minuten terwijl je ze blijft omscheppen. Hierdoor krijgen ze egaal een hele mooie rode kleur. Zodra ze gaar zijn na 4 minuten haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord aan de kant. Daarna verhit je weer een scheut olie in de pan en bak je daar het mosselvlees kort in voor ongeveer 3 minuten. Voor wat extra smaak aan het mosselvlees is het een goede optie door ze na ontdooien nog te kruiden met viskruiden. Zodra het mosselvlees gaar is, haal je deze ook uit de pan en leg je het mosselvlees op een apart bord.
- Vervolgens pak je er een nieuwe pan bij voor de rest van het recept. Hier heb je dus een grote braadpan voor nodig. Uiteraard is het mogelijk om een echte paella pan te gebruiken en dat raden wij zeker aan om te doen als je die hebt. In deze pan krijg je namelijk echt dat lekkere krokante randje aan de onderkant en rondom de pan waar paella ook bekend om staat. Heb je die niet is een braadpan of hapjespan ook goed. Die hebben wij namelijk gebruikt bij het testen van dit recept. In deze pan verhit je nog een klein beetje olie en daarna voeg je de chorizo eraan toe. De chorizo bak je voor ongeveer 3 minuten terwijl je deze blijft omscheppen. Na 3 minuten haal je de chorizo uit de pan en leg je dat op een bord aan de kant. Probeer zoveel mogelijk bakvocht in de pan te laten zitten. Dit geeft namelijk smaak aan de rest van de ingrediënten die je in dezelfde pan gaat bakken.
- Doe dan nu de gesnipperde ui in de pan en fruit deze totdat ze glazig ogen. Op dat moment voeg je ook de fijn gesneden knoflook toe en bak je dit nog voor een minuut op middelhoog vuur. Voeg daarna de gesneden courgette en paprika toe en bak dit voor 5 minuten op middelhoog vuur. Daarna doe je ook nog het pakje tomatenblokjes, eetlepel paprikapoeder, saffraan en naar smaak peper en zout in de pan. Dit bak je vervolgens nog 2 minuten op laag vuur.
- Het volgende wat nu in de pan gaat is de paella rijst. Zodra de rijst in de pan zit, schep je het geheel goed om en daarna voeg je de bouillon fases toe. Je begint met 4 soeplepels bouillon en je brengt het geheel aan de kook. Laat dit voor 20 tot 25 minuten pruttelen totdat de rijst gaar is met de deksel op de pan. Check in de tussentijd wel regelmatig of de paella niet te droog is. Als dit het geval is, voeg je nog wat bouillon toe. Dit proces moet je misschien nog wel 3 keer herhalen totdat de rijst gaar is.
- Wanneer de rijst gaar is, doe je ook weer de gebakken gamba’s, mosselvlees en chorizo in de pan. Daarnaast voeg je ook de tuinerwten toe aan de pan. Deze komen rechtstreeks uit de vriezer. Roer deze ingrediënten vervolgens goed door de paella en laat de pan nog 5 minuten op het vuur staan zodat ook deze ingrediënten weer op temperatuur komen. Snijd in de tussentijd de citroenen. Hierbij snijd je de ene in partjes en de andere gewoon door de helft. Pers de halve citroenen uit en voeg het sap naar smaak toe aan de paella met eventueel nog wat peper en zout. De partjes citroen zijn voor de garnering.
- Nog even en de paella is klaar. Deze mag nu namelijk van het vuur en de pan mag op tafel. Besprenkel de paella met een theelepel dragon en de paella is klaar om uitgeserveerd te worden. Verdeel de paella over de borden en garneer ieder bord af met een partje citroen. Eet smakelijk!
En zo maak je een heerlijke paella met lekker veel schaaldieren helemaal zelf. Dit paella recept is dus ideaal voor wanneer je met lekker veel mensen gaat dineren. Daarnaast is het mogelijk om de paella voor al je gasten helemaal op de juiste smaak te krijgen met allerlei groenten en kruiden. Zo hebben wij dragon gebruikt, maar zelf heb je bijvoorbeeld liever peterselie of koriander. En wil je bijvoorbeeld een extra kick toevoegen aan je eigen paella? Snijd dan ook nog een rood pepertje fijn en doe deze in de pan tegelijk met de fijn gesneden knoflook. Zo geef je heel simpel een eigen twist aan dit paella recept!
Voor onze paella maken we gebruik van wilde Argentijnse gamba’s. Deze zijn al gepeld en daardoor meteen te gebruiken. Daarnaast vinden wij de smaak van de Argentijnse gamba’s subliem! Hierdoor zijn ze perfect voor verschillende gerechten zoals bijvoorbeeld deze paella met schaaldieren om zelf te maken. Klik daarom op de knop hieronder voor onze gepelde Argentijnse gamba’s!
Koop hier onze gepelde Argentijnse gamba's!