Let's get social
Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro!
Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!
Wat je vaak voorbij ziet komen is de combinatie van wijn met vlees. Maar wijn en vis is ook een hele goede combinatie. Het kan je namelijk een heerlijke culinaire ervaring opleveren. Alleen niet iedere wijn past bij ieder visgerecht. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Daarom volgen hieronder enkele voorbeelden van welke soort wijn je bij welke soort vis moet combineren.
Heb je een magere soort witvis zoals kabeljauw of zeewolf op het menu staan? Dan is de combinatie met een lichte droge witte wijn een hele goede. Hierbij vullen de smaken van de vis en de wijn elkaar aan zonder de ander te overheersen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de pinot grigio of de sauvignon blanc. Deze wijnen gaan ook heel goed samen met verschillende soorten schaal- en schelpdieren.
Voor witvisgerechten met een romige saus mag je wel met een vollere witte wijn aankomen. Zo heeft een chardonnay een stevigere afdronk ten opzichte van andere witte wijnen en daarom gaat dit goed samen met de volle romige smaak van het visgerecht. De rijke smaken van de vis in romige saus en de wijn vullen elkaar hierin dan goed aan.
Naast romige sauzen, heb je ook wel eens visgerechten met citrusvruchten of een wat zurig sausje. Hierbij passen wijnen met een goede zuurgraad heel goed. Door de zuren in beiden blijft het geheel mooi in balans. Een voorbeeld van zo’n soort wijn met een goede zuurgraad is een riesling.
Het je een wat stevigere vissoort op het menu staan zoals bijvoorbeeld zalm of tonijn? Dan mag daar natuurlijk best iets stevigs tegenover staan, maar niet te stevig. Anders kan de wijn de smaak van de vis overstemmen. Daarom gaan stevige vissoorten goed samen met een lichte rode wijn. De pinot noir is daar een perfect voorbeeld van en gaat heel goed samen met bijvoorbeeld gegrilde tonijn.
Hieronder hebben wij nog een paar tips voor je om je ervaring echt helemaal af te maken. De eerste heeft betrekking tot de regio waar het visgerecht en de wijn vandaan komen. Overweeg bijvoorbeeld om wijnen en gerechten uit dezelfde regio te combineren. Dit maakt de volledige culinaire ervaring ook echt helemaal af.
En nog een laatste tip die wij mee willen geven is de serveertemperatuur. Om de smaak van de wijn helemaal tot zijn recht te laten komen is het belangrijk om de wijn op de juiste temperatuur te serveren. Hierbij is een witte wijn altijd gekoeld voordat deze wordt geserveerd, terwijl een rode wijn op kamertemperatuur moet zijn.
In dit artikel vind je dus een aantal combinaties van wijn en vis die heel goed bij elkaar passen. Maar uiteindelijk is smaak subjectief en zijn deze combinaties voor de meeste mensen ideaal, maar voor een paar misschien niet. Daarom raden wij het aan om te blijven experimenteren en te ontdekken welke wijn en vis combinaties echt bij jou passen!
Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?