Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro! 

Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!

Hoe moet je vis bereiden op de BBQ?

Het BBQ seizoen komt er weer aan! En dat betekent weer lekker lang buiten tafelen tijdens die heerlijke zomeravonden. En niks spreekt meer zomerse gezelligheid uit dan de geur van sissend vis en vlees op de BBQ. Vlees vind je eigenlijk altijd wel terug op de BBQ, maar vis helaas wat minder. Het bereiden van vis op de grill vereist namelijk wel enige finesse om die perfecte smaak en textuur te bereiken. Zo zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Daarom nemen wij in dit artikel een diepe duik in de kunst van het bereiden van vis op de BBQ! Hierbij delen we dan onze tips om het volgende BBQ feestje tot een culinair hoogtepunt te maken!

Zorg voor een goede voorbereiding

Het bereiden van vis op de BBQ vergt, net zoals bij vlees natuurlijk, wel enige voorbereiding. Er zijn dus wel een aantal stappen waarmee je rekening moet houden voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat op de BBQ. Maar met deze stappen breng je de voorbereiding zeker tot een goed eind.

Koop verse vis

Ten eerste is het natuurlijk heel belangrijk dat je verse vis koopt. Je gerecht is namelijk maar zo goed als de kwaliteit van de vis die je gebruikt. Gelukkig is het tegenwoordig heel makkelijk om aan verse vis te komen. Je hoeft zelfs niet meer naar de visboer. Je kunt namelijk gewoon lekker vanuit je eigen huis online vis bestellen.

Koop hier onze verse vis! 

 

De vis op smaak brengen

Dan is nu ook echt de dag aangebroken om de vis te bereiden op de BBQ! Om de heerlijke smaak van vis echt tot zijn recht te laten komen, is het wel van belang om de vis op smaak te brengen met allerlei kruiden. Hoe je de vis op smaak brengt ligt een beetje aan wat voor een vis je hebt voor op de BBQ.

Ga je bijvoorbeeld filets bereiden, dan kun je de kruiden die je wilt gebruiken, gewoon op de vleeskant smeren. Een ander voorbeeld is dat je hele vissen op de BBQ doet. De vis is dan via de buik gestript en via die inkeping doe je dan allerlei kruiden in de buikholte. De buikholte kun je dan vullen met bijvoorbeeld een dry rub of zelfs verse kruiden zoals peterselie of tijm.

Wat wij wel afraden is die vis op smaak brengen met natte marinades en dan vooral zure marinades. Een eigenschap van vis is namelijk dat het visvlees gaat garen in zuur. Wanneer dat gebeurt, wordt het vlees wat zachter en daardoor is het minder geschikt voor op de BBQ. Je hebt namelijk stevige vis nodig als je vis wilt bereiden op de BBQ. Stevige vis valt namelijk niet zo snel uit elkaar.

Gebruik een schoon rooster

Het laatste wat je moet doen voor een goede voorbereiding is zorgen voor een schoon rooster. Dit is vooral van belang wanneer je vis rechtstreeks op het grillrooster gaat bereiden. Met een schoon rooster blijft de vis namelijk minder snel eraan plakken. Alleen hoe maak je het rooster nou echt goed schoon?

Voordat je echt begint met het schoonmaken, stook je de BBQ naar een hoge temperatuur. Pak er daarna een staalborstel bij en begin met het boenen van het rooster. Hiermee verwijder je de ergste verkoolde etensresten van de vorige keer dat je de BBQ hebt gebruikt. Daarna is het alleen nog een kwestie van een beetje poetsen. Dit doe je met alleen een keukenpapiertje en een beetje plantaardige olie. Hiermee poets je dan de laatste restjes vuil en roet weg. Dit herhaal je dan een aantal keer. Het beste is om het rooster telkens meteen na gebruik schoon te maken. Het rooster is namelijk dan nog warm zodat je meteen met de staalborstel aan de slag kunt.

Op welke manieren kun je vis bereiden op de BBQ?

Dan is het nu tijd voor het echte werk. Tijd om de vis te bereiden op de BBQ! Alleen op welke manier ga je dat doen? Er zijn namelijk wel een aantal manieren die je kunt toepassen. Deze zullen we hieronder met je doornemen.

Vis gewikkeld in folie

Een vaak gebruikte techniek is het wikkelen van de vis in aluminiumfolie. Dit is een erg veilige manier voor het bereiden van vis op de BBQ. De vlammen komen namelijk niet direct bij de vis, maar het visvlees wordt wel gewoon verhit. Daarnaast is het verplaatsen van de vis erg makkelijk wanneer het in folie is gewikkeld.

Wanneer je vis wilt wikkelen in folie wordt er meestal gebruik gemaakt van moten vis zoals filets of haasjes. Hierbij doe je dan de vis met wat kruiden in het aluminiumfolie en daarna vouw je deze dus dicht. Daarna is het klaar om op de BBQ te gaan. Daarnaast kun je in aluminiumfolie ook vispakketjes van witvis met allerlei soorten groenten maken voor op de BBQ.

Hele vis geklemd in een visklem

Wat ook vaak voorbij komt op de BBQ is een hele vis. Alleen hiervoor heb je wel een speciaal accessoire nodig voor een goede bereiding. Dat is uiteraard een visklem. Het voordeel van zo’n visklem is dat je de vis en de kruiden in de buikholte makkelijk bij elkaar houdt. Daarnaast kun je de vis zo makkelijk draaien.

Visklemmen zijn dus perfect wanneer je een hele vis wilt bereiden op de BBQ. Enkele vissoorten die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld de zeebaars, dorade of de makreel. Check voordat je gaat beginnen goed of de buikholte schoon is. Daarna kun je deze vullen met overheerlijke kruiden naar eigen keuze.

Stukjes vis rijgen aan spiesjes

Een andere manier waarbij je de vis makkelijk kunt draaien is door gebruik te maken van spiesjes. Hierbij rijg je dan stukken vis zoals bijvoorbeeld zalm of tonijn aan de spiesjes en deze grill je dan rechtstreeks op de grill. Het voordeel van het gebruik van spiesjes is dus echt het makkelijk draaien van de vis. Hierdoor krijg je de vis ook mooi rondom gaar. Hierbij is het wel van belang om dezelfde vissoort op een spies te doen vanwege de verschillende gaartijden van verschillende vissen. Tonijn hoeft bijvoorbeeld maar heel kort op de grill ten opzichte van kabeljauw.

Het bereiden van visspiesjes op de BBQ is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar er is wel een valkuil bij dit. Je moet namelijk echt gebruik maken van rechthoekige spiesjes. Vis heeft namelijk een wat zachtere structuur dan vlees en wanneer je vis op ronde spiesjes doet, draaien de stukken vis altijd met het zwaarste punt naar beneden. Door gebruik te maken van rechthoekige spiesjes, ga je dit tegen. Het draaien voorkom je trouwens ook met de ronde spiesjes dicht naast elkaar.

Vis rechtstreeks op de grill

En dan is er uiteraard ook nog de mogelijkheid om je vis rechtstreeks op de grill te garen. Deze manier is natuurlijk best recht voor z’n raap, maar vergt wel wat finesse. Zo moet je grill dus goed schoon zijn zodat de vis niet blijft plakken. Daarnaast is het ook van belang dat je de vis voorzichtig omdraait. Alleen wanneer doe je dat?

Het is erg belangrijk dat je de vis niet te vroeg, maar ook zeker niet te laat omdraait. Wanneer de vis nog vastplakt aan het rooster ben je te vroeg. Zodra de vis makkelijk los laat van het rooster draai je deze om en gaar je de andere kant. Maar dan volgt de volgende vraag, hoe draai je de vis het beste om? Hiervoor is het beste om 2 spatels te gebruiken. De ene spatel schuif je voorzichtig onder de vis en de andere houd je op de andere kant van de vis. Terwijl je de vis voorzichtig klemt tussen de spatels, draai je de vis om. Dit draaien herhaal je totdat de vis de juiste kerntemperatuur heeft.

En met deze manieren van vis bereiden op de BBQ zet je heel makkelijk zelf de lekkerste vis op tafel! Verse vis zijn een heerlijke variatie ten opzichte van vlees van de BBQ. Van vis raak je bijvoorbeeld veel minder snel verzadigd dan vette stukken vlees. En dat is best lekker om niet zo’n vol gevoel te hebben tijdens de zomerse avonden. Dus wil jij vis op de BBQ bereiden bij misschien wel het volgende buurtfeestje? Klik dan snel hieronder voor ons assortiment aan heerlijke verse vis om onze verse vis te kopen!

Koop hier onze verse vis! 

Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?