Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro! 

Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!

Pieterman in opmars: giftige vis én heerlijke delicatesse

Een vis die de afgelopen tijd steeds vaker opduikt in nieuwsberichten van onze kust is de pieterman. Deze vis staat bekend als giftige vis die strandgasten soms flink kan laten schrikken. Alleen de pieterman is minder bekend als een culinaire delicatesse. Deze bijzondere vis voelt zich dankzij de opwarming van de zee steeds meer thuis in Nederlandse kustwateren. Dat brengt risico’s met zich mee voor strandgangers, maar ook kansen voor liefhebbers van visgerechten. Want wie de pieterman eenmaal op zijn bord heeft gehad, ontdekt een stevig en smaakvol visje dat nauwelijks onderdoet voor bijvoorbeeld zeeduivel. Dus tijd om de verassende pieterman beter te leren kennen!

Wat voor een vis is de pieterman eigenlijk?

De pieterman is dus een vis die steeds vaker in het Nederlandse nieuws verschijnt. Hij behoort tot de familie “Trachinidae” en is vooral bekend door de grote pieterman (Trachinus draco) en de kleine pieterman (Trachinus vipera). Deze vissen leven graag op de zeebodem en graven zich vaak in het zand in. Wat hen bijzonder maakt, zijn de scherpe stekels met gifklieren op hun kieuwplaten en rugvin. Deze stekels met gif dienen ter verdediging en kunnen pijnlijke steken veroorzaken. Ondanks deze beruchte reputatie is de pieterman ook een culinaire verrassing die steeds meer aandacht krijgt.

Waarom horen we steeds vaker over de pieterman in het nieuws?

De pieterman komt al langere tijd voor in de Noordzee, maar de laatste jaren wordt hij steeds vaker waargenomen voor onze kust. Een belangrijke oorzaak hiervan is de opwarming van het zeewater. Hogere temperaturen maken de Nederlandse kust aantrekkelijker voor deze vis. Hierdoor laat de pieterman zich steeds vaker zien en komen we vaker in aanraking met deze vis.

Het gevolg hiervan is dat het aantal meldingen van incidenten met zwemmers toenemen. Zo graaft de kleine pieterman zich ondiep in het zand op plekken waar ook strandgasten graag hun voeten neerzetten. Wanneer je dan net precies op een pieterman je voet neerzet, is het gevolg een onverwachte en pijnlijke ontmoeting met deze vis. Deze meldingen komen dan in het nieuws terecht.

Is de pieterman gevaarlijk?

Hoewel de pieterman door deze nieuwsberichten een gevaarlijke reputatie heeft gekregen, valt een steek van de pieterman in de praktijk vaak wel mee. Een steek van een pieterman kan wel een pijn veroorzaken die 10 keer erger aanvoelt dan een wespensteek, maar meestal blijft het bij de hevige pijn, zwelling en een branderig gevoel. Ernstige complicaties zijn erg zeldzaam.

Wat te doen bij een steek van een pieterman

Wanneer je een steek hebt gekregen van een pieterman zijn er een paar dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen. Ten eerste is het van belang om warm water van 40 tot 45 graden over de plek te laten stromen. Dit breekt het gif sneller af. Wat ook heel belangrijk is, is om er rustig onder te blijven. De pijn kan inderdaad heftig zijn, maar je moet jezelf eraan herinneren dat het voor de rest vaak niets ernstigs is. Mocht de pijn aanblijven of krijg je een allergische reactie dan is medische hulp wel noodzakelijk. Dus blijf de wond wel goed in de gaten houden.

Kortom, de pieterman kan een stranddag flink verpesten, maar is dus zelden levensbedreigend.

De pieterman als culinaire verrassing

Naast zijn reputatie als “strandverpester” is de pieterman in veel landen juist een gewaardeerde vis om te eten. Vooral in Zuid-Europa staat hij bekend om zijn stevige, witte en smaakvolle visvlees dat zich uitstekend leent voor verschillende bereidingswijzen. Het is te vergelijken met zeeduivel of tong en dat maakt de pieterman een ware delicatesse.

Pietermanfilet kopen

populaire bereidingswijzen om de pieterman te eten

Er zijn veel verschillende bereidingswijzen voor de pieterman en deze gaan we hieronder even snel doornemen. Zo hebben we de meest gangbare bereiding en dat is grillen of bakken van de pietermanfilets. Hierbij is het goed mogelijk om te spelen met kruiden en specerijen om zo een persoonlijke twist te geven aan de pietermanfilets.

In vissoepen, bouillabaisse en stoofgerechten uit Zuid-Europa is de pieterman ook vaak te vinden. In Zuid-Frankrijk is de pieterman bijvoorbeeld een vaste gast in de klassieke Provençaalse bouillabaisse. In Portugal wordt hij daarentegen vaak gestoofd met tomaat, ui, paprika en witte wijn. Als laatste bereidingswijze hebben wij pietermanfilets uit de oven. In combinatie met Mediterrane kruiden, knoflook en olijfolie creëer je zo een rijke smaak.

Van bedreiging tot kans in Nederland

De opmars van de pieterman in Nederland heeft 2 kanten. Voor zwemmers en strandgangers betekent het opletten geblazen en heel soms vervelende incidenten. Alleen voor de visserij en gastronomie opent dit juist deuren. De pieterman wordt nu nog vaak gezien als een probleemvis, maar zou met de juiste promotie een duurzame en smaakvolle aanvulling kunnen worden op ons eetpatroon.

Steeds meer koks en restaurants ontdekken de kwaliteiten van deze vis. Zijn stevige structuur en verfijnde smaak maken de pieterman geschikt voor zowel eenvoudige bereidingen als verfijnde culinaire creaties. Wanneer je met de pieterman aan de slag gaat is het wel van belang dat je de gifklieren goed verwijdert tijdens het fileren.

De pieterman: een vis met 2 gezichten

De pieterman is een fascinerende verschijning in onze kustwateren. Enerzijds berucht om zijn pijnlijke steken, anderzijds een verrassende delicatesse die een plekje verdient op onze borden. Waar hij voor strandgasten vooral een risico vormt, biedt hij voor fijnproevers en chefs juist kansen. We zullen waarschijnlijk steeds vaker van de pieterman horen. Zowel in strandwaarschuwingen als op de menukaart. Wij hebben in ons assortiment de pieterman. Dus wil jij deze culinaire verrassing proberen? Klik dan snel hieronder om onze pietermanfilets te kopen!

Koop hier onze pietermanfilets! 

Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?