Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro! 

Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!

Scholfilet bakken: zo doe je dat, stap voor stap

De schol is één van de populairste vissoorten in de Nederlandse keuken. Zo is scholfilet makkelijk te bereiden, mild van smaak en daardoor ideaal voor jong en oud. Of je nu doordeweeks snel iets gezonds op tafel wilt zetten of een feestelijk gerecht maakt in het weekend, scholfilet bakken is altijd een goed idee. Alleen er zijn wel een paar punten waar je op moet letten tijdens het bereiden van scholfilet. Daarom lees je in dit artikel alles wat je moet weten over scholfilet bakken, van voorbereiding tot serveren. Daarnaast vertellen we je wat over de herkomst van deze heerlijke vis.

Benodigdheden en voorbereidingen van scholfilet bakken

Voordat je begint met bakken is een goede voorbereiding uiteraard het halve werk. Hierdoor haal je namelijk het meeste uit je verse scholfilet. Zo heb je naast de scholfilet ook wat bloem en kruiden nodig zoals peper en zout. Daarnaast heb je natuurlijk boter en/of olijfolie nodig om uiteindelijk de scholfilet in te bereiden. Eventuele opties die je bij de bereiding kunt toevoegen zijn citroen, peterselie, knoflook of kappertjes.

Nog een goede tip voordat je gaat beginnen met het bakken van de scholfilet is het op kamertemperatuur laten komen. Hiermee voorkom je dat de vis aan de pan blijft plakken en is de garing van de vis gelijkmatiger.

Stap-voor-stap: hoe bak je scholfilet?

Dan volgen hieronder de stappen om te volgen om zo op een perfecte manier scholfilet zonder vel te bakken.

  1. Pak er wat keukenpapier bij en gebruik dit om de scholfilets droog te deppen. Dit helpt om de vis tijdens het garen mooi bruin te laten worden.
  2. Dan pak je er nu de gekozen kruiden en het bloem bij. Als eerste bestrooi je beide kanten met bijvoorbeeld een beetje peper en zout. Daarna haal je de vis door een beetje bloem en klop je de filets een beetje af om het overtollige bloem te verwijderen. Hiermee zorg je voor een lekker krokant korstje tijdens het bakken.
  3. Zet een pan op middelhoog vuur en voeg daar een klontje boter of een scheutje olijfolie aan toe. Breng dit vervolgens op temperatuur, maar laat de boter niet aanbranden.
  4. Leg de scholfilets voorzichtig in de pan en bak ze kort ongeveer 2 minuten per kant, afhankelijk van de dikte. De vis is gaar zodra deze stevig en ondoorzichtig wordt. Let hier goed op dat de vis niet te gaar wordt. Dat kan snel gebeuren omdat scholfilet niet zo dik is.
  5. Na het bakken serveer je de scholfilet met wat verse citroen, peterselie of een eenvoudig botersausje. Wat hier ook lekker bij is zijn gestoomde groenten of een lekkere frisse salade. Eet smakelijk!

Verse schol kopen

Scholfilet uit de oven of airfryer?

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat mensen minder vet willen gebruiken tijdens het opwarmen van vlees of vis. Zo ook dus bij scholfilet. Dan is het ook gewoon mogelijk om de vis in de oven of airfryer te bereiden. Hieronder vind je hoe je scholfilet moet bereiden in de oven of airfryer.

  • Voor in de oven leg je de scholfilets in een voor de oven geschikte schaal en smeer je de filets in met een beetje olie. Daarna bak je ze voor 10 a 12 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  • Ook in de airfryer bak je de scholfilet op 180 graden, maar dan voor 8 tot 10 minuten. Voor een krokant resultaat bestrijk je scholfilets vooraf licht met olie.

Veelvoorkomende fouten bij schol bakken

Bij het bakken van scholfilet zijn er een aantal fouten die vaak voorkomen. Zo is het heel makkelijk om deze vissoort te lang te bakken omdat de vis zo dun is. Hierdoor is de vis snel gaar. Blijf hier dus scherp op anders wordt je lekkere visje droog. Een andere veelvoorkomende fout is dat de vis te nat de pan in gaat. Zorg er dus voor dat je de scholfilets echt goed droog dept.

De volgende twee fouten hebben te maken met te vroeg in de pan en te vroeg op het bord. Wanneer je de scholfilet te vroeg in de pan doet, is de pan nog niet heet genoeg. Hierdoor blijft de vis ook aan de pan plakken. De laatste veelgemaakte fout is dat de scholfilet geen rusttijd krijgt na het bakken. Leg voordat je vis gaat serveren deze eerst voor een minuutje op een stuk keukenpapier. Hierdoor hebben de sappen de tijd om zich te verdelen.

De herkomst van onze scholfilet

Bij ons koop je verse scholfilet direct van de visafslag. Zowel de scholfilet als de panklare schol is afkomstig van schol gevangen in de Noordzee door vissers die werken volgens de MSC standaarden voor duurzame visserij. Dit betekent dat onze schol geen last heeft van overbevissing en er minimale bijvangst is. Daarnaast gebruiken de vissers verantwoorde vangstmethoden.

Scholfilet kopen

Waarom kiezen voor scholfilet?

Zoals je kunt zien is het bereiden van scholfilet dus helemaal niet moeilijk. Maar ben je nog steeds niet overtuigd om deze vis te kiezen, dan hebben wij nog wel een paar goede redenen. De schol is namelijk een milde zachte witvis die rijk is aan eiwitten. De vis is relatief mager en heeft een fijne structuur. Lekker en gezond dus. Daarnaast bevat een scholfilet nauwelijks graten en past goed bij allerlei smaken en sauzen. Bovendien is schol een duurzame keuze als je kiest voor MSC gecertificeerde vangst.

Het maakt dus niet uit wanneer je vis wilt eten. Onze scholfilet is voor iedere maaltijd een goede keuze. Dus wil jij scholfilet proberen? Klik dan snel hieronder voor onze verse scholfilet!

Koop hier onze scholfilet! 

Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?