Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro! 

Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!

Wat is de Hollandse Nieuwe voor een haring?

Haring die in een bepaalde periode gevangen en verkocht wordt, heet Hollandse Nieuwe. Tijdens deze periode zeggen kenners dat de haring extra lekker is. De haring is dan namelijk lekker vet, maar er zitten nog meer criteria aan Hollandse Nieuwe verbonden. Welke dit zijn en waar de term “Hollandse Nieuwe” vandaan komt vind je in dit artikel.

Wat is Hollandse Nieuwe?

Hollandse Nieuwe is haring die in een bepaalde periode gevangen en verkocht wordt. Deze periode loopt van begin mei tot en met 31 augustus. Vlak daarvoor en tijdens deze periode is er voldoende voedsel voor de haring aanwezig in de wateren waarin ze leven, waardoor ze lekker vet en heerlijk romig van smaak worden. Daarna vormen de haringen kuit en hom waardoor het vetpercentage van de haringen weer naar beneden gaat.

De Hollandse Nieuwe is dus eigenlijk gewoon haring, maar niet iedere haring mag zo heten. Er zijn naast het vetgehalte, nog meer eisen waaraan de haring moet voldoen voordat het de naam, Hollandse Nieuwe, mag dragen. Maar welke eisen zijn dit dan?

Waar moet Hollandse Nieuwe aan voldoen?

Voor echte Hollandse Nieuwe is het van belang dat de haring lekker vet is. De haring moet namelijk een vetpercentage van minimaal 16% hebben, maar een vetpercentage van hoger dan 20% komt ook vaak voor. Daarnaast moeten de vissen geslachtsrijp zijn. Dit betekent in het geval van de haring dat ze minimaal 3 jaar zijn.

Andere eisen waaraan Hollandse Nieuwe moet voldoen, heeft betrekking tot het bewerkingsproces. Zo moet de haring, zoals iedere vis, eerst diepgevroren worden. Daarnaast moet het bereiden op geheel traditionele Hollandse wijze gebeuren. Daar komt dan ook de naam, Hollandse Nieuwe, vandaan. Alleen hoe wordt Hollandse Nieuwe bereidt?

Hoe wordt Hollandse Nieuwe bereidt?

Hollandse Nieuwe heeft een hele traditionele bereidingswijze en deze bestaat uit verschillende stappen. Vroeger begon het bereiden al meteen aan boord, maar tegenwoordig gebeurt dit pas op de kade na het vriesproces. Daar wordt de haring zorgvuldig schoon gemaakt. Hierbij verwijderen de fileerders de kop en ingewanden op de alvleesklier na. Dit proces wordt kaken genoemd. Daarna worden de haringen grondig afgespoeld.

De volgende stap is het rijpen van de haring. De haring wordt in tonnen gedaan in een mengsel van zout en water. Door de enzymen vanuit de alvleesklier en het zoutmengsel rijpen de haringen en krijgen ze hun heerlijke unieke smaak.

Het haringseizoen in Nederland begint traditioneel met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Een dag later vind je bij de viswinkels de eerste Hollandse Nieuwe en kun je deze kopen! Dit jaar is dat op vrijdag 23 juni. Dan kunnen we weer met z’n allen lekker traditioneel haringhappen of een lekker broodje haring eten!

Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?