Let's get social
Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro!
Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!
Er gaat niets boven de verfijnde, rokerige smaak van zelf gerookte zalm. Of je nu een doorgewinterde barbecuefanaat bent of een culinaire avonturier die iets nieuws wilt proberen, het warm roken van zalm is een heerlijke bezigheid met een verrukkelijk resultaat. Met de juiste techniek en een goede natte pekel verandert een verse moot zalm in een smaakexplosie waar jij en je gast niet over uitgepraat raken. In dit artikel leggen wij je stap voor stap uit hoe je zalm warm rookt, van pekelen tot roken, zodat jij straks je eigen ambachtelijke zalm op tafel kunt zetten. Bereid je voor op smaak, geur en pure voldoening!
Het warm roken van zalm is een bereidingswijze waarbij de vis langzaam wordt gegaard en gerookt bij een relatief lage temperatuur van meestal tussen de 60 en 80 graden Celsius. In tegenstelling tot koud roken, dat voornamelijk conserveert, gaart warm roken de zalm volledig. Deze methode combineert het garen van de vis met het toevoegen van een rokerig aroma. Hierdoor wordt de zalm boterzacht met een rijke en diepe rooksmaak.
Door het warm roken krijgt de zalm een stevige structuur, maar blijft ook nog heel smeuïg. Dit maakt warm gerookte zalm ideaal om direct te serveren of later koud te eten door bijvoorbeeld een lekkere salade. Een paar voordelen van zalm warm roken is dat het makkelijker en sneller is dan zalm koud roken. Daarnaast kun je dit prima thuis doen op een barbecue die dicht kan of een rookoven.
Naast warm gerookte zalm is er dus ook koud gerookte zalm en daar zitten zeker een aantal verschillen tussen. Laten we maar beginnen met de meest voor de hand liggende, bij koud roken ligt de temperatuur veel lager natuurlijk. Hierbij wordt tijdens het roken een temperatuur gebruikt die niet boven de 30 graden Celsius komt. Daardoor is de bereidingstijd ook meteen een stuk langer.
Het doel van zalm koud roken is voornamelijk conserveren, maar door deze methode blijft de zalm zijn stevige structuur houden. Hierdoor wordt de koud gerookte zalm vaak in dunne plakken gesneden. Deze plakken koud gerookte zalm lenen zich dan perfect voor op toastjes voor bij een luxe borrelplank. Alleen in dit artikel leren wij je niet hoe je zalm koud moet roken, maar hoe je zalm warm moet roken.
Het warm roken van zalm is eenvoudiger dan je denkt en levert dus een ongelofelijk smaakvol resultaat op. Het is zelfs zo makkelijk dat het zelfs mogelijk is om dit thuis te doen op een barbecue of in een kleine rookoven. Wanneer je deze stappen volgt krijg jij perfecte warm gerookte zalm.
Voor de perfecte warm gerookte zalm begint alles bij het pekelen. Het pekelen van de zalm is niet noodzakelijk bij warm roken, maar geeft wel extra smaak aan de vis. Daarnaast kun je echt een persoonlijke twist geven aan je pekel door verschillende kruiden toe te voegen. Wij maken gebruik van een natte pekel met een verhouding van 100 gram zout per 1 liter water. Dit helpt om de zalm te kruiden, de structuur te verstevigen en vocht aan het visvlees te onttrekken. Hierdoor wordt de rook beter opgenomen.
Dan volgen nu hieronder de instructies voor het pekelen van de zalm.
Wanneer de anderhalf uur verstreken is haal je de zalm uit het pekelwater en spoel je deze kort af onder koud stromend water. Dit is belangrijk want hiermee verwijder je namelijk het overtollige zout van de zalm. Daarna dep je de vis goed droog met bijvoorbeeld keukenpapier of een stofvrije doek.
Vervolgens leg je de zalm op een rooster met het vel naar beneden en deze gaat met rooster en al weer terug in de koelkast. Hier gaat de zalm dan nog verder drogen voor 6 tot 8 uur. Hierdoor ontstaat er een plakkerig laagje (pellicle) bovenop de zalm wat weer essentieel is voor een goede hechting van de rook. Haal hierna de zalm uit de koelkast en dan kan het echte werk beginnen.
Tip! Zet een lekbakje onder de zalm in de koelkast om zo het vocht wat nog uit de zalm loopt, op te vangen.
Nu komt dus het echte werk, namelijk het warm roken van de zalm. Hiervoor gebruik je een rookoven of een barbecue met deksel. Daarnaast zorg je er met de voorbereiding al voor dat je genoeg rookhout hebt. Beuken- of eikenhout is hier een goede optie voor. Dan leggen wij nu hieronder uit welke stappen je moet volgen voor je eigen warm gerookte zalm.
Warm gerookte zalm is op zichzelf natuurlijk al onwijs lekker, maar soms wil je eens een twist toevoegen aan je gerecht. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om een extra dimensie aan je warm gerookte zalm toe te voegen. Daarom volgen hieronder een paar tips voor extra smaak.
Zo hebben we bij de stap van het pekelen al aangegeven dat je verschillende kruiden kunt toevoegen aan het pekelwater om zo je eigen smaak te creëren. Iets anders wat je ook nog kunt toevoegen zijn bijvoorbeeld citroenschillen. Hiermee voeg je namelijk een heerlijke fris zure smaak toe aan je zalm. Daarnaast is het ook mogelijk om te experimenteren met verschillende soorten rookhout. Hierdoor krijg je namelijk echt unieke aroma’s tijdens het roken.
Als laatste geven we nog wat tips mee met betrekking tot het uitserveren van je eigen warm gerookte zalm. Wat voor een bijgerechten ga je hier nou eigenlijk bij doen? Iets wat hier altijd goed bij gaat is een heerlijke frisse salade met komkommer en tomaatjes. Als dressing kun je daar zelf een citroenmayonaise voor maken. Daarnaast is warm gerookte zalm ook gewoon erg lekker op een toastje met wat roomkaas.
Wil je zelf thuis zalm roken zoals een prof? Begin dan met de beste basis, en dat is verse zalm van topkwaliteit. Of je nu op zoek bent naar heerlijke zalmmoten of een hele zalmzijde, bij ons vind je altijd de juiste zalm om thuis mee aan de slag te gaan. Vers, duurzaam en perfect voor warm roken. Bestel eenvoudig online en ontvang jouw verse zalm koel en snel thuisbezorgd. Zo wordt zelf roken pas echt genieten!
Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?