Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro! 

Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!

Hoe moet je gebakken sliptong schoonmaken?

De sliptong is een culinaire topper in de Nederlandse keuken. Deze vis is namelijk in veel restaurants op de kaart te vinden. En met goede reden! Het vlees van de sliptong is namelijk heerlijk zacht en heeft een uitstekende smaak. Vandaar ook dat steeds meer mensen thuis met deze vis aan de slag gaan. Het bakken van een sliptong is onwijs makkelijk. Alleen hoe nu verder? Je hebt bijvoorbeeld nog nooit een gebakken sliptong schoon gemaakt. Daarom hebben wij dit artikel voor jou geschreven. Aan de hand van dit artikel kun je namelijk zelf je gebakken sliptongen schoonmaken!

Stap voor stap gebakken sliptong schoonmaken

Je maakt echt heerlijke gerechten met gebakken sliptong. Door de heerlijke subtiele smaak is er onwijs veel mogelijk qua garnering. Daarnaast zijn sliptongen ook heel makkelijk te bereiden. Zo hebben wij in een vorig artikel al eens uitgelegd hoe je zelf heerlijke sliptongetjes moet bakken. Alleen nog niet hoe je ze moet schoonmaken. Daarom gaan wij hieronder stap voor stap uitleggen hoe je 4 mooie filetjes van een sliptong haalt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn een lepel en een vork of speciaal visbestek.

  1. Leg de gebakken sliptong voor je neer op een bord en zet een klein bordje of bakje ernaast. Deze is voor het afval. Check vervolgens of er nog vinstralen aan de buitenkant van de tong zitten. Als deze er nog zitten verwijder je ze door je vork op de grens van het vlees en de graten te zetten en met een lepel langs je vork naar beneden te gaan en de graten van de sliptong af te duwen. Dit herhaal je langs beide kanten van de sliptong totdat deze graatvrij is.
  2. Alle graten doe je vervolgens in het bakje voor het afval. Zo blijft het bord waar je van gaat eten lekker schoon.
  3. Daarna plaats je de vork op de lijn in het midden van de sliptong bij de kop. Vervolgens ga je met de punt van de lepel over de middelste lijn om de eerste filets los te maken. Daarna duw je 1 filet voorzichtig een beetje naar buiten over de gehele lengte van de vis. Hierbij begin je bij de kop van de vis.
  4. Nu ligt er een filet los op de graat. Deze schuif je dan van de graat af met de lepel en heb je een sliptong filet.
  5. Dit herhaal je dan met de andere kant door weer bij de kop te beginnen met de vork en voorzichtig met de lepel het visvlees weer naar buiten te duwen over de gehele lengte. Zodra de filet weer los van de graat ligt, schuif je deze van de vis af voor het tweede filetje.
  6. Vervolgens plaats je de vork bij de kopen en duw je deze naar voren met de lepel. Hiermee zorg je ervoor dat je de middengraat van de sliptong kunt optillen zonder het visvlees te beschadigen.
  7. Daarna til je met je vork de middengraat op en hierdoor komen ook alle zijgraten los van het vlees. Met de lepel ga je vervolgens onder de middengraat om zo alle graten van het visvlees los te maken. Hiermee ga je helemaal door tot aan de staart. Daar maak je de onderste filets los van de staart en de gehele graat doe je dan ook in het afvalbakje.
  8. Als laatste haal de onderste 2 filets uit elkaar en zo heb je dan 4 heerlijke sliptong filets. Eet smakelijk!

Op deze manier maak je heel makkelijk en snel je eigen gebakken sliptongetjes schoon. Zo heb je 4 heerlijke filetjes per vis. Het is ook mogelijk om met deze manier gebakken zeetong te fileren. Hierbij is de vis natuurlijk wat groter, maar het visvlees is ook wat steviger. Hierdoor hoef je minder voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van de tong. Heb jij nu ontzettend veel zin gekregen in zelf gebakken sliptongetjes? Klik dan snel hieronder voor onze verse sliptong!

Koop hier onze verse sliptong! 

Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?