Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro! 

Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!

Wat is het ASC keurmerk precies?

Naast het MSC keurmerk voor vis die in het wild is gevangen, is er ook een keurmerk voor gekweekte vis. Dit is namelijk het ASC keurmerk wat staat voor het Aquaculture Stewardship Council. Er zijn verschillende soorten vis en schaal- en schelpdieren die dit keurmerk dragen, waaronder zalm. Alleen wat is het ASC keurmerk en wanneer krijgt gekweekte vis het keurmerk?

Wat is het ASC keurmerk?

Het Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een onafhankelijke, non-profitorganisatie die zich richt op het duurzaam kweken van vis. Het ASC is in 2010 opgericht door het WNF en het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH) met als doel een positief verschil maken in de wereldwijde viskweek. Door vis te kopen met het ASC keurmerk draagt u bij aan schonere, gezondere en veiligere gekweekte vis. Daarnaast draagt u ook bij aan het behoud en herstel van de populaties wilde vis. 

Het ASC ontwikkelt en implementeert duurzaamheidscriteria voor de viskweek en certificeert kwekerijen die aan deze criteria voldoen. Daarnaast bevorderen ze transparantie in de sector door middel van het vergroten van de traceerbaarheid van de visproducten en de verantwoording.

Wanneer krijgt gekweekte vis het ASC keurmerk?

Viskwekerijen kunnen een ASC-certificaat ontvangen en dus het ASC keurmerk op hun producten doen als ze aan de duurzaamheidscriteria van de organisatie voldoen. Deze criteria zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en omvatten onder andere aspecten zoals milieu, biodiversiteit, gezondheid van de vissen, sociale verantwoordelijkheid en traceerbaarheid. 

Zo moeten kwekerijen die het keurmerk dragen actief hun impact op het milieu monitoren en managen. Hierdoor kunnen zij hun impact op het milieu en de biodiversiteit van de omliggende ecosystemen minimaliseren. Daarnaast moet er volledige transparantie zijn van het product. Iedere stap die het product ondergaat moet dus te traceren zijn van dus de kwekerij naar de schappen in de winkel bijvoorbeeld. Ook het gebruik van antibiotica is geminimaliseerd bij gekweekte vis die het ASC keurmerk draagt. Als laatste moeten de kwekerijen ook rekening houden met hun sociale verantwoordelijkheid. Daarom volgen ze bepaalde richtlijnen op met betrekking tot de arbeidsomstandigheden en mensenrechten. 

Wanneer viskwekerijen deze criteria volgen, mogen zij hun visproducten verkopen als “duurzaam gekweekt”. Dit leidt tot een versterking van de reputatie van het merk, maar dan moet de kwekerij wel beoordeeld worden door een erkend ASC-certificeringsinstelling. Deze instelling voert een onafhankelijke audit uit om te beoordelen of de kwekerij aan de criteria voldoet. Daarna wordt het ASC keurmerk toegekend voor een periode van 5 jaar. Iedere 5 jaar volgt er dan een herbeoordeling om er zeker van te zijn dat de viskwekerijen blijven voldoen aan de duurzaamheidscriteria.

Hoe herken je het ASC keurmerk?

Het ASC keurmerk is gemakkelijk te herkennen aan de groen witte sticker die op de verpakkingen van de producten zit. Deze producten zijn afkomstig van kwekerijen/bedrijven die dus voldoen aan de duurzaamheidscriteria van het ASC. Enkele voorbeelden waarom het keurmerk te vinden is zijn zalm, gamba’s en onze eigen Zeeuwse mosselen. Als een product het ASC-logo draagt, betekent dit dat het product is gecertificeerd door het ASC en voldoet aan de hoge duurzaamheidsnormen van het ASC. 

Naast het ASC keurmerk voor gekweekte vis, is er ook nog een keurmerk voor wild gevangen vis. Dat is het MSC keurmerk hebben wij ook al een artikel aan gewijd. Klik daarom hieronder voor het artikel over het MSC keurmerk!

Wat is het MSC keurmerk?

Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?