Let's get social
Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro!
Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!
De herfst is bij uitstek een seizoen waarin je heerlijk vis kunt eten. In de herfst bereikt de kwaliteit van veel vissoorten namelijk een hoogtepunt. Dit komt door de dalende watertemperaturen waardoor veel soorten extra vetreserves opbouwen voor de winter. Hierdoor krijgt het visvlees volle en rijke smaken. Dit seizoen biedt een uitgelezen kans om te kiezen voor duurzame wilde vis die perfect past bij de warmere hartige gerechten van de herfstkeuken. Denk maar eens aan gebakken schol of gegrilde snoekbaars. Stuks voor stuk vissoorten die juist nu op hun best zijn. Vis in de herfst is dus niet alleen smaakvol, maar ook een verantwoorde keuze wanneer je let op de herkomst en het seizoen. Daarom volgen hieronder een aantal vissoorten die in de herfst goed zijn om te eten.
In de herfst is het onwijs populair om bepaalde vissoorten te eten. De kwaliteit van veel vissoorten ligt namelijk in de herfst op een natuurlijk hoogtepunt. Daar zijn ook een aantal redenen voor waarom dit zo is. Zo zijn er veel vissoorten die in de herfst vetreserves opbouwen voor de winter. Hierbij geldt natuurlijk voor de vissen wanneer we die eten: meer vet = meer smaak. Dit komt dan vooral tot zijn recht bij bereidingen zoals grillen, roken of stoven.
Daarnaast zorgen de dalende watertemperaturen ervoor dat het visvlees vaster en compacter wordt. Dat maakt dat herfstvis bijzonder geschikt is voor stevige gerechten. In de herfst gaan mensen van nature ook op zoek naar rijkere en hartige maaltijden. Stevige vis past dan ook perfect bij de smaken uit de herfstkeuken zoals paddenstoelen, pompoen en stoofgroenten. Daarnaast is er niets lekkerder dan seizoensgebonden eten. De smaken van alle ingrediënten zijn dan namelijk op hun best.
Een ander voordeel van waarom het goed is om bepaalde vissoorten in de herfst te eten is omdat het een verantwoorde keuze is. Door vis te eten die in het juiste seizoen op hun best is, verminder je de druk op kwetsbare vispopulaties. Hierdoor is herfstvis in het seizoen een verantwoorde keuze wanneer je let op de herkomst en de vangstmethoden.
Er zijn een aantal vissoorten die dus veel beter smaken in de herfst dan bijvoorbeeld in de lente door de eerder genoemde redenen. Daarom volgt hieronder een lijstje met in onze ogen de beste soorten vis die je in de herfst kunt eten.
De makreel is sowieso een populaire keuze in de Nederlandse keuken, maar in de herfst is de makreel op zijn best. In de herfst bouwen de makrelen namelijk vetreserves op voor de winter en dit verhoogt de smaakintensiteit. Doordat de makrelen vetter zijn, zijn ze echt perfect om te roken. Daarnaast zorgt het koudere water voor steviger visvlees. Dit zorgt voor een betere textuur bij het bakken of grillen.
Zo zijn er dus veel verschillende manieren om makreel in de herfst te bereiden. Denk maar eens aan roken, bakken of grillen van makreel. Door zijn uitgesproken smaak past makreel goed bij aardse herfstsmaken zoals pastinaak, paddenstoelen en appel.
Koop hier onze gerookte makreel!
In Nederland zwemmen er 2 vissen rond in de meren en rivieren die onwijs lekker zijn in de herfst. Dat zijn namelijk de baars en de snoekbaars. Dit zijn 2 vissoorten die zich lekker aan het volvreten zijn met kleine visjes en schaaldieren in de herfst. Daarnaast worden zowel de baars als de snoekbaars goed gevangen in de herfst in Nederland. Dit maakt beide vissoorten ook echt een lokaal en duurzamer product dan vissoorten uit het buitenland.
De baars en snoekbaars hebben mager wit visvlees wat in de herfst ook nog lekker stevig is. Hierdoor zijn beide vissoorten ideaal om te bakken of te grillen. De baars gaat heel goed samen met herfstgroenten zoals knolselderij en pompoen. De wat meer neutrale smaak van snoekbaars is een ideaal canvas voor herfstige sauzen zoals beurre blanc met kruiden, linzenpuree of mosterdroom.
Koop hier onze verse snoekbaarsfilet!
Hoewel het topseizoen eigenlijk in de zomer ligt, blijft de schol ook nog in het vroege najaar uitstekend van kwaliteit. Dit geldt voor zowel de panklare schol als voor de scholfilet zonder vel, maar een panklare schol ziet er toch wel heel verrukkelijk uit met die mooie stippen op het velletje.
Schol is een heel toegankelijke vis met zacht lichtzoet visvlees die heel makkelijk te bereiden is. Of je nu eerst de vis paneert of meteen bakt in boter, schol is ook gewoon een topper in de herfst. Zeker in combinatie met herfstgroenten zoals witlof of met stoofperen.
Tong wordt het hele jaar door gevangen. Alleen in de herfst is het visvlees op zijn best. Dan is het vlees van de tong namelijk vaak iets steviger en voller. Daarnaast zitten ze ook nog niet vol met kuit. De tong is een heerlijk visje om te eten. Daarom zie je deze ook in menig restaurant op de kaart staan als sliptong of zeetong. Er zijn wel een aantal verschillen tussen de twee. Daarom hebben wij uitgebreid uitleg gegeven over de verschillen tussen de zeetong en de sliptong in dit artikel.
Het vlees van de tong heeft een subtiele smaak waardoor er heel veel mogelijkheden zijn met betrekking tot de garnering. Zo is een gebakken zeetong in combinatie met champignons en hazelnootboot een ware herfst topper.
Koop hier onze verse sliptongetjes!
Een visje wat echt goed in de herfst is, is de rode poon. Het topseizoen voor deze vis ligt namelijk in september en oktober. Dan is het visvlees lekker stevig met een heerlijke smaak. De smaak van rode poon is lekker vol en heeft bijna kreeftachtige tinten. Daardoor is de rode poon een ideale vis voor herfstige bereidingen.
Door de heerlijke smaak van rode poon gaat deze vis uitstekend in bouillabaisses of stoofpotjes. Laat de herfst nou het seizoen bij uitstek zijn voor stoofpotjes! Wil je een lekker stoofpotje maken met rode poon, dan zijn ingrediënten zoals tomaat, saffraan en venkel perfecte toevoegingen. Ook gegrild of in de oven is rode poon een lekkere optie.
Koop hier onze verse rode poonfilet!
Zoals je kunt zien is de herfst het moment om te genieten van verschillende soorten vis op hun best. Soorten zoals makreel, baars, snoekbaars, schol, tong en rode poon zijn nu niet alleen op hun smaakrijkst, maar ook duurzaam verkrijgbaar. Of je nu kiest voor een snelle maaltijd of een verfijnd diner, met deze seizoensvissen breng je de rijke smaken van het najaar rechtstreeks op tafel. Kies daarom bewust, kook vers en proef zelf waarom vis in de herfst zo geliefd is!
Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?