Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis! · Gratis verzending boven de 75 euro! 

Voor 23:59 uur besteld? Volgende dag in huis!

Welke vis wordt er in Nederland het meest gegeten?

We houden in Nederland wel van een visje. Gemiddeld eten we zo'n 10 kg per persoon per jaar. Dit lijkt niet veel, maar het is een gemiddelde. Er zijn veel mensen die geen vis eten (wij als Onlinevis.nl snappen écht niet waarom), maar dat haalt het gemiddelde natuurlijk fors naar beneden.

Vis zit in de Nederlandse cultuur

Vis is een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse culinaire cultuur. Eeuwen geleden werden de eerste nederzettingen in Nederland gesticht door vissers en we zijn in ons land omringd door water. Zowel zoetwatervis als de vis uit de Noordzee is alom aanwezig. In dit artikel zullen we een kijkje nemen naar enkele van de meest geliefde vissoorten die door de Nederlanders worden gegeten. Hieronder de Top 5 meest gegeten vis in Nederland.

1. Hollandse Haring: Een traditie

De haring, gekenmerkt door zijn zilveren glans en kenmerkende zilte smaak, is een ware favoriet onder Nederlandse visliefhebbers. Het traditionele 'haring happen', waarbij verse zoute haring wordt gegeten aan de staart met uitjes en zuur, is een ritueel dat diep geworteld is in de Nederlandse cultuur. We verorberen 76 miljoen haringen per jaar met z'n allen. Elk jaar in juni is het weer tijd voor de Hollandse Nieuwe en daar staan de Nederlanders normaliter voor in de rij. Maar ook andere vormen van haring vinden gretig aftrek, zo is er naast de Zoute Haring ook Zure Haring (al dan niet vervaardigd met augurk als Rolmops), maar is er ook Brado (koudgerookte haring) en harde harde (gedroogd haring). Ook sprotfilet is familie van de haring. De Nederlander is er dus gek op.

2. Kibbeling: Het liefst van Kabeljauw

Hoewel technisch gezien geen specifieke vissoort, verdient kibbeling toch een ereplaats op deze lijst vanwege zijn immense populariteit. Gemaakt van witvis, meestal kabeljauw of koolvis, maar in steeds meer gevallen van alaska pollack. De vis wordt met een knapperig beslag gebakken en geserveerd met een royale hoeveelheid saus (vaak Ravigottesaus). Hierdoor is kibbeling een geliefde snack langs de Nederlandse kustlijn. De lekkerste Kibbeling maak je van Kabeljauw, die ook gewoon in onze zeeën voorkomt. Deze Kibbeling van Kabeljauw doet het overigens ook erg goed in onze shop!

3. Zalm: Niet meer weg te denken

Met een sappige textuur en een vettige bite is zalm een veelzijdige vis die vaak in vele Nederlandse keukens te vinden is. Of het nu gerookt, gegrild of gebakken wordt, zalm is bij Nederlanders een welkome aanvulling op salades, pasta's en broodjes. Van warmgerookt tot koudgerookte, van zalmsashimi, tot zalmstaart, van de zalm wordt ongeveer wel alles gemaakt. De meeste zalm is aquacultuur uit Noorwegen. Wij zijn zelf vooral fan van de wilde zalm, die onder de naam Sockeye door het leven gaat. Lees hier meer over de wilde Sockeye Zalm

4. Schol: een populaire platvis

Een andere populaire vis in Nederland is schol, bekend om zijn milde smaak en malse vlees. Met de karakteristieke oranje stippen is een schol panklaar om te bakken! En eenmaal gebakken tot een gouden knapperigheid en geserveerd met een partje citroen, is schol een eenvoudig maar heerlijk gerecht dat vaak op Nederlandse menu's te vinden is. Ook vaak gegeten als scholfilet en bij menig restaurant op de kaart terug te vinden. Een heerlijke platvis uit onze Noordzee.

5. Paling: Een Oer Hollandse delicatesse

De paling blijft een mysteriews wezen. Deze vis begint namelijk zijn leven in de Sargassozee en komt als glasaal naar de Europese binnenwateren waar ie opgroeit in het zoete water. De paling heeft een speciale plaats in de Nederlandse culinaire traditie. Gerookte Paling, stoofpaling of gegrild, paling heeft een unieke smaak en textuur die liefhebbers van vis zeker zullen waarderen. De palingfilet op een toastje kom je bij menig verjaardag tegen. Maar ook steeds meer mensen roken zelf een palinkje. Bij Onlinevis.nl zijn alle paling producten duurzaam gecertificeerd en natuurlijk van hele hoge kwaliteit!

Vis is onmisbaar in de Nederlandse eetcultuur

Bovenstaande vissoorten omvatten slechts een greep uit de diverse en smaakvolle vissoorten die Nederland te bieden heeft. Of je nu geniet van een verse haring op de markt, een portie kibbeling aan de kust, of een uitgebreide zalmmaaltijd thuis, vis blijft een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. En ook nog eens heel gezond! Dus duik in de wereld van de Nederlandse visserij en ontdek zelf de heerlijke smaken die onze wateren te bieden hebben. Eet smakelijk!

Pssstt... jouw eerste bestelling met 5% korting?